Reserveren

Via onderstaand formulier kunt u volken reserveren. Geeft u bij omschrijving duidelijk aan hoeveel volken u wenst voor welke teelten. Wij nemen daarna contact met u op.

Naam
Adres
Woonplaats
Telefoonnummer
E-mail adres
Omschrijving

Bestuiving

Bestuiving is een belangrijke stap in de voortplanting van zaadplanten. Het stuifmeel moet van de meeldraad naar de stamper worden overgebracht zodat bevruchting ontstaat. Bestuiving is erg belangrijk in de land- en tuinbouw omdat de meeste vruchten zich niet zullen ontwikkelen als er geen bevruchting (door bestuiving) plaatsvindt.

 

Zo’n 70 % van de cultuurgewassen is afhankelijk van bestuiving door insecten. Voor het overige deel kan er bijvoorbeeld ook door de wind bestuiving plaatsvinden. Bijen zijn bij uitstek geschikt voor bestuiving van massaal bloeiende gewassen zoals fruitbomen, zonnebloemen en de zaadteelt. Ook is bijvoorbeeld wetenschappelijk aangetoond dat de olie opbrengst van door bijen bestoven koolzaad zo’n 20 % hoger ligt dan de olie opbrengst op percelen waar geen bestuivingsbijen ingezet zijn.

 

Een gevleugelde uitspraak van Albert Einstein is dat als de bijen op aarde uitsterven de mens dan binnen enkele jaren zal volgen. Dit komt doordat we voor onze voedselvoorziening zo afhankelijk zijn van bestuiving. Is het niet voor het totstandbrengen van vruchtlichamen dan is het wel voor de vermeerdering van zaden voor vele groentegewassen.

 

Onze bijen worden zowel voor bestuiving in open teelten ingezet als voor bestuiving in bedekte teelten. Via de knoppen in het navigatiemenu kun je meer ontdekken over de verschillen tussen beiden.

Volken

Een standaardvolk bestaat uit een 10 raams kast met minimaal 4 ramen broed en 6 tot 8 ramen bezet door bijen. Bij speciale wensen behoren speciale prijzen.

 

Open teelten:

Appel en Peer                                            2 volken per HA

Zoete kers en Pruim                                 4 volken per HA

Bessen                                                        4 volken per HA

Braam, Franboos en Aardbei                  2 volken per HA  

 

Bedekte teelten:

Aubergine, Paprika                                   1 volk Per 5000 m2

Meloen, Courgette                                    1 volk Per 1500 m2

Aardbei, Bessen, Framboos en Braam  1 volk per 1000 m2

Onderwerpen