Israëlische ambassade op De Bijenboerderij


Vorige week stond De BijenBoerderij weer eens in de krant! Dit keer vanwege zeer bijzonder bezoek..

 

Op donderdag 7 september kwam de Israëlische ambassadeur Modi Eprain bij ons op bezoek, samen met het NBV, de Nederlandse Bijenhouders Vereniging. Aat Rietveld van het Bredaas Bijenhouders Collectief heeft de Israëlische delegatie begeleid in hun ontmoeting met de Nederlandse wereld van bijenhouden. Deskundigen Frens Pries (lector Duurzame bestuiving van gewassen) en Mario Coremans (Imkerij Coremans) waren er ook bij, net als onze eigen Bob van der Sijde (zoon van Aad van der Sijde) en de pers, die er een leuk artikel over schreef. Je leest het artikel op de website van BN De Stem (premium).

 

 

 

De verschillen tussen Israël en Nederland rondom het houden van bijen en de honingproducte kwamen natuurlijk aan bod en de Israëlische diplomaat zei hierover het volgende (zoals gequote door BN De Stem): "In het zuiden van Israël hebben wij slechts één kibboets die voor de helft van de productie zorgt. Er zijn jammer genoeg te weinig imkers en bijen, terwijl bijen zo’n van enorm belang zijn voor de bestuiving van onze groenten en fruit. Van wereldbelang, essentieel voor zowel de biodiversiteit, onze voedselvoorziening en onze economie.”

 

 

 

Zoals het nieuwsblad tevens vermeld, is het werkbezoek van de Israëlische ambassadeur een opstap naar een mondiaal bijencongres dat Israël volgend jaar in Nederland wil gaan houden.

 

 

We zijn benieuwd wat voor mooie dingen er mogelijk uit het bezoek voort gaan komen. We kijken in ieder geval terug op een mooie ochtend waarin we dit bezoek met veel plezier hebben mogen ontvangen. Ook hebben we geleerd over een lekker Israëlisch gebruik: met de viering van het Joodse nieuwjaar, Rosj Hasjana eten de israëliërs appeltjes met honing. En dat smaakt stiekem héél erg lekker!

Hieronder een foto-impressie van de bijeenkomst.

Foto's door fotograaf Abe Maaijen.


Israëlische ambassade op De Bijenboerderij Israëlische ambassade op De Bijenboerderij Israëlische ambassade op De Bijenboerderij Israëlische ambassade op De Bijenboerderij Israëlische ambassade op De Bijenboerderij Israëlische ambassade op De Bijenboerderij